In Nederland zijn er 4 teams die gespecialiseerd zijn in patiënten (kinderen) met (grote, snel groeiende of alarmerende) vasculaire afwijkingen. Momenteel worden er veel patiënten met een klein of onschuldig (niet alarmerend) hemangioom verwezen naar deze teams, die deze patiëntenaantallen niet meer kunnen verwerken. De teams zijn echter bedoeld voor de beoordeling van alarmerende vasculaire afwijkingen. De teams zijn betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en volgen de recente ontwikkelingen zoals momenteel de behandeling van hemangiomen met propranolol. Psychologische begeleiding (soms begeleiding in de vorm van een zogenoemde 'vlekkenschool' waar patiënten in groepen praten over hun ervaringen en voorlichting krijgen over hoe ze met hun 'vlekken' om kunnen gaan) voor patiënten met ontsierende vasculaire afwijkingen is mogelijk bij sommige teams.


Gespecialiseerde multidisciplinaire teams in Nederland voor de behandeling van bedreigende alarmerende vasculaire afwijkingen:

Amsterdam
Academisch Medisch Centrum – Emma Kinderziekenhuis
Kinderpoli Plastische Chirurgie
Prof. dr. C.M.A.M. van der Horst (plastisch chirurg): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Nijmegen
Universitair Medisch Centrum St Radboud
HECOVAN (Hemangiomen en Congenitale Vasculaire Aandoeningen Nijmegen)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.hecovan.nl

 

Rotterdam
Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis
WEVAR (Werkgroep Vasculaire Afwijkingen Rotterdam)
pDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Utrecht
Universitair Medisch Centrum Utrecht – Wilhelmina Kinderziekenhuis
CAVU (Centrum voor Aangeboren Vaatafwijkingen Utrecht)
Polikliniek dermatologie 088-7554075 / Polikliniek chirurgie 088-7554070
www.aardbeivlek.nl