• Missie
  • Activiteiten
  • Ledenvergadering NL
  • Kinder website
  • Familiedag

Mission

CMTC OVM Missie

"Onze activiteiten zijn gericht op het welzijn van mensen met vasculaire malformaties zoals CMTC ('Van Lohuizen syndroom') en het bevorderen van het wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoeningen."

CMTC Efteling 20090613 007

CMTC activiteiten

Een indruk van de vele activiteiten welke wij ondernemen. Met speciale dank aan Mark Knopfler (Dire Straits) voor de toestemming om zijn muziek te mogen gebruiken!

 
Member Meeting NL

Ledenvergadering NL 2015

Onze ledenvergadering werd dit jaar op 14 november 2015 georganiseerd in Nederland.
Totaal waren 126 mensen aanwezig uit 10 landen.

Lees meer

jezz

Jongeren Educatie Zeldzame Ziekten

Dit is een speciale website voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 10-15 jaar. Hier kun je op ontdekkingsreis door verschillende werelden samen met Amy en Max!

 

Familiedag 2015 (Efteling)

Op zaterdag 27 juni was het weer zover: de Nederlandse CMTC-OVM familiedag! Dit jaar zijn wij weer naar de Efteling geweest!
Het was een perfecte dag in alle opzichten!

Lees meer

Registreer
als lid

Op zoek naar de genetische oorzaak van CMTC

De kennis over de genetische achtergrond van veel ziekten is het laatste decennium enorm toegenomen door de verbeterde en snellere technieken op het gebied van DNA volgorde bepalen. Er zijn daarentegen nog veel zeldzame ziekten waarover nog weinig bekend is over de oorzaak, zoals CMTC. Dr Millan Patel, Prof dr Maurice van Steensel en Lex van der Heijden, besloten daarom een onderzoek naar de genetische factoren van CMTC te starten.

Lex van der Heijden en Maurice van Steensel ontmoetten Millan Patel voor het eerst op de inaugurele CMTC-OVM USA bijeenkomst in 2005. Alle drie hebben ze een belangrijke link met CMTC. Patel, universitair docent Medische Genetica aan de Universiteit van British Columbia in Canada, doet al vele jaren onderzoek naar zeldzame aandoeningen.

Hij is tevens Directeur Onderzoek van de Rare Disease Foundation (Vereniging Zeldzame Aandoeningen). Ook prof dr Maurice van Steensel, hoogleraar dermatologie aan de Universiteit van Dundee, Schotland richt zich al vele jaren op de behandeling en het onderzoek naar zeldzame aandoeningen. Hij zet zich al geruime tijd belangeloos in voor de patiëntenorganisatie CMTC-OVM waarvan Van der Heijden oprichter en president is. Van Steensel gaf een lezing op de vergadering en deed ook consulten voor de aanwezige patiënten. Van Steensel, Patel en Van der Heijden spraken uitgebreid met elkaar tijdens een diner aan het einde van de bijeenkomst. Geleidelijk ontstond het idee om de genetische oorzaak van CMTC te onderzoeken omdat er zo weinig bekend is over de ziekte en de oorzaken ervan. Patel heeft het onderzoek inmiddels opgestart waarvoor de CMTC-vereniging biopten aanlevert. Patel: "CMTC is een aandoening waarnaar tot nu toe weinig onderzoek is gedaan en ik denk dat we met de huidige beschikbare technologieën in staat zullen zijn om er meer over te weten te komen."

Adams-Oliver syndroom
Patel heeft al geruime tijd onderzoekservaring op het gebied van zeldzame ziekten. Onlangs heeft Patel samen met zijn naaste medewerker Dr. Lehman en andere medewerkers uit de hele wereld, twee genen gevonden die het Adams-Oliver syndroom (AOS) veroorzaken. Hoewel AOS een andere aandoening is dan CMTC heeft een deel van de AOS-patiënten ook CMTC-verschijnselen. Het is een uiterst zeldzaam syndroom dat wordt gekenmerkt door afwijkingen aan de hoofdhuid en de schedel. Daarnaast kunnen er afwijkingen aan de benen en/of voeten voorkomen. Soms komen er afwijkingen aan hart en ruggenmerg voor. Vaak zijn er ook afwijkingen aan bloedvaten en heeft de huid een geaderd voorkomen.

"De vaststelling van deze twee genen zou belangrijk kunnen zijn voor kennis over CMTC aangezien 20% van de patiënten met AOS hebben ook CMTC," zegt Patel.

NOTCH signalering
Het onderzoeksteam vond mutaties in het NOTCH1-gen. Dit gen is een onderdeel van de ‘Notch signaleringsroute’ die belangrijk is voor de communicatie tussen cellen onderling. Het gaat hierbij om gen reguleringsmechanismen die zorgen voor het onder controle houden van verschillende cel ontwikkelingsprocessen, tijdens het embryonale en volwassen leven.
In het artikel (1) concluderen de auteurs: "Onze resultaten suggereren dat mutaties in NOTCH1 de meest voorkomende oorzaak zijn van AOS. Deze resultaten kunnen worden toegevoegd aan een groeiende lijst van ziekten met een vasculaire en / of bot component die worden veroorzaakt door veranderingen in het Notch signalerings netwerk. '
In een andere publicatie in 2015 (2) onderzochten wetenschappers het gen DLL4, dat een essentieel NOTCH1 ligand (= een molecuul dat specifiek bindt aan het NOTCH1 molecuul) is. Ze vonden mutaties in het gen in de getroffen individuen en concludeerden dat ‘DLL4 mutaties mede oorzaak zijn van AOS en verder bewijs vormen voor een belangrijke rol van Notch signalering bij het ontstaan van deze aandoening.’

 

DNA sequencen

Het doel van het onderzoek is om de genetische oorzaak van CMTC te vinden. Patel: "In eerste instantie zullen we ons richten op de klassieke vorm van CMTC met aangedane ledematen, maar later hopen we de genen voor andere CMTC-subtypen te vinden."

De stappen in het onderzoek houden in: biopten nemen van aangedaan weefsel, DNA isoleren uit het weefsel, volgorde bepalen van DNA (sequencen), en vervolgens de DNA sequenties doorzoeken op verdachte veranderingen, mutaties genoemd.

“Verder kijken we naar veranderingen in genen waarvan niet eerder bekend was dat zij ziekten veroorzaken. Ook zoeken we naar alle bekende virussen, bacteriën en schimmels in het geval CMTC een infectieuze oorzaak heeft. Ik betwijfel of dit het geval is maar we kijken hier ook naar om volledig te zijn, "aldus Patel.

Biopsie

Tot nu toe zijn er drie biopten genomen (waaronder één van Elvira van der Heijden). Dit is niet voldoende voor het onderzoek, maar Patel is hoopvol dat meer mensen zullen instemmen om mee te doen aan het onderzoek. Het nemen van een biopt is overigens geen eenvoudige procedure voor de patiënt, omdat het van aangetast weefsel moet worden genomen Het aangetaste weefsel geneest niet zo snel bij deze patiënten na de procedure. Patel: "CMTC is waarschijnlijk een mozaïek aandoening. Dat betekent dat een fout gen (mutatie) maar in een deel van de cellen voorkomt, en niet in allemaal. Dus de DNA-veranderingen zullen alleen aanwezig zijn in aangetast weefsel en niet in niet-aangedaan weefsel. Daarom moeten we biopten nemen van aangetast weefsel en het makkelijkst is dat te krijgen uit de huid door middel van een kleine, 3 mm ronde biopsie. We verzamelen ook bloed of speeksel om te kunnen vergelijken met ​​‘normaal’ weefsel.”

Patel vertelt dat vijf monsters het absolute minimum is voor het onderzoek. "Tien tot twintig zou veel beter zijn voor een succesvol resultaat. Tot nog toe is dit DNA-onderzoek op CMTC nog niet gedaan, dus we hopen er zo snel mogelijk mee te kunnen beginnen zodra er voldoende biopten zijn verzameld. "

  

 

Referenties

(1) Mutations in NOTCH1 Cause Adams-Oliver Syndrome

Am J Hum Genet. 2014 Sep 4; 95(3): 275–284.

Anna-Barbara Stittrich, Anna Lehman, Dale L. Bodian, Justin Ashworth, Zheyuan Zong, Hong Li, Patricia Lam, Alina Khromykh, Ramaswamy K. Iyer, Joseph G. Vockley, Rajiv Baveja, Ermelinda Santos Silva, Joanne Dixon, Eyby L. Leon, Benjamin D. Solomon, Gustavo Glusman, John E. Niederhuber, Jared C. Roach, and Millan S. Patel

(2) Heterozygous Loss-of-Function Mutations in DLL4 Cause Adams-Oliver Syndrome.

Am J Hum Genet. 2015 Sep 3;97(3):475-82.

Meester JA, Southgate L, Stittrich AB, Venselaar H, Beekmans SJ, den Hollander N, Bijlsma EK, Helderman-van den Enden A, Verheij JB, Glusman G,Roach JC, Lehman A, Patel MS, de Vries BB, Ruivenkamp C, Itin P, Prescott K, Clarke S, Trembath R, Zenker M, Sukalo M, Van Laer L, Loeys B, Wuyts W.

jezz

Upcoming Events

Geen gebeurtenissen gevonden

anbi aproved

Twitter

CMTC-OVM Are you aware how many people with skin diseases are suffering from psychological issues: 20-40%! https://t.co/sxho8icWL6
donderdag 13 februari 2020 14:10
CMTC-OVM @PGOsupport @AAHelder Maken jullie een samenvatting?
woensdag 12 februari 2020 20:50
CMTC-OVM @robpleticha What about experienced patient advocates? Experience as patient, as parent, as brother/sister? Life experience?
dinsdag 11 februari 2020 15:49