Ondanks de naamgeving, heeft een congenitaal hemangioom eigenlijk niets te maken met een hemangioom (infantiel hemangioom).
Congenitaal betekent aangeboren; een congenitaal hemangioom is dus bij de geboorte aanwezig. Karakteristiek is een lichtere rand of een 'halo' om de afwijking. Er zijn 2 soorten congenitale hemangiomen; een die (grotendeels) snel weg gaat en een die blijft, oftewel de 'rapid involuting' congenitale hemangiomen (RICH) en de 'non involuting congenitale hemangiomen' (NICH). Vooraf is niet te bepalen welke vorm het is. Alleen de tijd zal dit leren. Deze vasculaire afwijkingen zijn goedaardig en behoeven in principe geen behandeling. Bij twijfel aan de diagnose kan er een biopt gedaan worden (stukje huid voor microscopisch onderzoek).  

     

 

 

 

 

 

     

 

Congenitaal hemangioom in flank en infantiel hemangioom in gelaat

 

Ondanks de naamgeving, heeft een congenitaal hemangioom eigenlijk niets te maken met een hemangioom (infantiel hemangioom). Congenitaal betekent aangeboren; een congenitaal hemangioom is dus bij de geboorte aanwezig. Karakteristiek is een lichtere rand of een ‘halo’ om de afwijking. Er zijn 2 soorten congenitale hemangiomen; een die (grotendeels) snel weg gaat en een die blijft, oftewel de ‘rapid involuting’ congenitale hemangiomen (RICH) en de non involuting congenitale hemangiomen (NICH). Vooraf weet je niet welke vorm het is, alleen de tijd zal dat leren. Deze vasculaire afwijkingen zijn goedaardig en behoeven in principe geen behandeling. Bij twijfel aan de diagnose kan er een biopt gedaan worden (stukje huid voor microscopisch onderzoek).

 

Wilt u ons helpen het leven te verbeteren van mensen die leven met een zeldzame bloedvat ziekte? Uw steun wordt zeer gewaardeerd!